Американското правителство  харчи по 1 милион долара на месец за

...
Американското правителство  харчи по 1 милион долара на месец за
Коментари Харесай

Американското правителство харчи по 1 милион долара на месец за конфискуваната луксозна яхта на руски олигарх

Американското правителство  харчи по 1 милион $ на месец за поддръжка на първокласна суперяхта, конфискувана от съветски олигарх, оповестява „ Си Ен Ен “.

Конфискацията на първокласния морски съд е част от напъните на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати да окаже напън върху Кремъл поради войната в Украйна.

106-метровата яхтата „ Амадеа “ беше един от първите „ титли “, които американските прокурори иззеха след началото на съветската инвазия. Тогава работна група сформира необятен лист от богати и авторитетни руснаци, които имат отношение към ръководството на страната и са другарски настроени към Кремъл.

Суперяхтата беше иззета от чиновници на локалните правоприлагащи органи и ФБР, до момента в който беше акостирала на пристанище във Фиджи през 2022 година

Американските прокурори настояват, че притежателят на внушителната машина е Сюлейман Керимов – олигарх в златодобивната промишленост на Русия. За него е открито, че е нарушил наложените ограничаващи наказания, като е употребявал банковата система на Съединени американски щати, с цел да покрие разноските за кораба.

В момента яхтата е преместена и стои на док на пристанището в Сан Диего.

Сега федералната прокуратура на Съединени американски щати е поискала от съда да издаде решение за продажбата на „ Амадеа “ на търг. Причината е, че разноските за поддръжката на яхтата са големи.

До момента стопанисването на морския съд е коствало на американското държавно управление почти 20 млн. $, съгласно показаните в съда документи.

Актуалната оценка за цената на суперяхтата възлиза на 230 милиона $.

„ Прекомерно е данъкоплатците да заплащат по близо милион $ на месец, с цел да поддържат „ Амадеа “, когато тези разноски могат да бъдат понижени до нула посредством продажбата ѝ “, се споделя в мнение на прокуратурата, оповестено по-рано този месец.

Според правосъдните регистри месечните разноски възлизат на към 600 000 $ за поддръжка на яхтата плюс в допълнение още 144 000 $ за застраховка.

Към крайната сума обаче още се прибавят още и 178 000 $ за спомагателни такси и разноски, в това число за поддържането ѝ на изсъхнал док. По този метод общата сметка възлиза на 922 000 $ на месец.

Не всички обаче са съгласни с концепцията за продажбата на „ Амадеа “.

Руският предприемач Едуард Худайнатов и компанията Millemarin Investments излязоха с позиция против изкарването на суперяхтата на търг.

Оттам настояват, че съдът не би трябвало да оторизира продажбата на суперяхтата, до момента в който не се получи решение по желае им за оборване на самата конфискация.

Худайнатов и Millemarin Investments настояват, че са дали предложение към съда да възстановят на американското държавно управление всички разноски, които то е направило за поддръжката на „ Амадеа “ в подмяна на връщането ѝ на притежателя ѝ.

„ Поддържането на „ Амадеа “ сигурно е скъпо и ищците в никакъв случай не са възнамерявали данъкоплатците в Съединени американски щати да поемат това задължение. Но неправилното решение да се конфискува беше взето от държавното управление, което знаеше какви ще са разноските за американските данъкоплатци “, се споделя в позицията на Millemarin Investments по проблема.

От прокуратурата оспорват тази позиция, като съгласно тях сходно решение може да отнеме месеци, а това ще натрупа сериозна финансова тежест за държавното управление. Те упорстват да се пристъпи неотложно към продажбата на морския съд.

Едуард Худайнатов е номиналният притежател на друга суперяхта – „ Шехерезада “, за която се твърди, че в действителност е притежавана от съветския президент Владимир Путин.

Худайнатов е някогашен началник на „ Роснефт “ и е измежду доближените на Путин. През 2017 година съветската платформа „ Дождь “ организира следствие за него, в което се показва, че той е правил съмнителни покупко-продажби с незаконните среди в Русия.

Яхтата „ Шехерезада “ беше иззета от италианските управляващи през 2022 година Оттогава насам Худайнатов се пробва да си я върне. През предходната година „ Файнейшъл таймс “ заяви, че плавателният съд е бил изпратен за ремонт в Милано.

Ремонтът е заплатен от съветския олигарх с разрешение на италианските управляващи, които не престават да държат под собствен надзор суперяхтата.

Източник – Webcafe

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР